2018. március 31., szombat

YNTY a Gyapjúfesztiválon

A NESZ FAO-projektjének köszönhető kirgiz utamon volt szerencsém megismerkedni egy nagyon kedves fiúval, aki a hímző csoportba járt. Napokon át szorgalmasan munkálkodott tenyérnyi vászondarabok fölött és ujjai nyomán apró gyöngy-öltésekkel pillanatok alatt rajzolódtak ki a minták, ő pedig egyre szélesebb mosollyal gyönyörködött az eredményben. Egyik nap egy barna nemezmellényben érkezett, a nap végén pedig egy szép, saját hímzésű motívummal a hajtókáján távozott.
Jól beszélt angolul, gyorsan szóba elegyedtünk. Elmondta, hogy textiltervezőnek tanult, majd saját márkát alapított és most ruhákat tervez és készít. A neve Yntymak Abdyldaev. Munkáiban a hagyománytisztelet fiatalos lendülettel találkozik és természetes alapanyagokban ölt testet. Jellemző alapanyagai a gyapjú, selyem és lenvászon, ikat-selyem és hagyományos kirgiz szövetek. Varrás nélküli nemezruháit hímzésekkel, a vásznakat és a selymet gyakran ecoprint technikával díszíti. Öltözékei kortalanságot, egyetemességet és letisztult magabiztosságot sugároznak.
A napokban vált biztossá, hogy Ynty és kísérője részt vesz a VI. Magyar Gyapjúfesztiválon, ahol bemutatják nekünk ezt a mesés kollekciót. Íme pár kép ízelítőnek:












A Gyapjúfesztivál 2018. május 12-én lesz Székesfehérváron a Rác u. 27-ben. A részletes program a rendezvény honlapján olvasható. A belépés díjtalan, minden érdeklődőt várunk szeretettel!

Nincsenek megjegyzések: