2014. június 14., szombat

Ciktás kaland Tűzkövesbörc Tanyán

avagy a Gyapjúfesztivál hozománya

   Nagy Tibor május elején, a Gyapjúfesztiválon tartott előadásából megtudtuk, hogy ő és felesége amellett, hogy őshonos parlagi állatfajtákat tartanak, egy fajtamentési programot hajtottak végre a cikta juh megmentése érdekében. Fáradságos munkájuknak köszönhetően ebből a ritka és különleges állatból most több mint 200 egyedet számláló nyáj él a Bakonyban, Tűzkövesbörc Tanyán.  E méltatlanul mellőzött juhfajtának nagyon szép, hosszú, kissé fényes gyapja van.

Fotó: Tűzkövesbörc Tanya
   Igazi vétek, hogy veszendőbe menjen ez a csodálatos alapanyag, miközben sokoldalúan felhasználható és öröm vele dolgozni. Ezért a Fehérvári Kézművesek Egyesületével elhatároztuk, hogy feldolgozunk egy adagot és készítünk belőle valami szépet. Egy szép nyári délelőttön elmentünk Tiborhoz és Vicához egy kis gyapjúmosásra.
   Mivel a juhok az év nagy részét a legelőn töltik, viszonylag kevés növényi törmelékkel volt szennyezve a gyapjú, jóformán az is mind nyíráskor került az állatok szőrébe. Nyers gyapjú viszonylatban ez a cikta gyapjú megkímélt állapotúnak mondható. Beszéljenek helyettem a képek:

Az első adag most a jó bakonyi levegőn szárad. 

Köszönet az aktív segítségért Czetnerné Irénkének, Telbiszné Csillának és Szenczi Zsuzsának!

Folytatása következik...

Nincsenek megjegyzések: