2013. december 27., péntek

Madarak és szegfűk

Megoszlanak a vélemények arról, jó dolog-e, ha amatőrök, "avatatlanok" nyúlnak a hagyományos mintákhoz. Vannak, akik úgy gondolják, ez szentségtörés, vagy legalábbis kontárkodás. Vannak, akik ebben  új esélyt látnak a minták fennmaradására.
Én - mint a "nép gyermeke" - úgy gondolom, senkinek sem ártok azzal, ha textiles próbálkozásaim során régi magyar motívumokat használok fel. Nem hagyománytiszteletből teszem, hanem azért, mert kívánja a szemem a szimmetriát, és az egyszerű formákból építkező, de ugyanakkor mélyebb jelentéstartalmú mintákat.


















Aki hasonlóképpen gondolja, annak ajánlom a Régi magyar mintakincs c. könyvet a Cser Kiadótól. Tele van a képzeletet megmozgató izgalmas mintákkal, amik e könyv híján a Néprajzi Múzeum pincéjében elzárva pihennének - mint például ezek a madarak és szegfűk.

8 megjegyzés:

szaberka írta...

Harmonikus, gyönyörű darab!!!

zsoka írta...

Te csak alkoss,magad és más örömére,az írigyekkel meg ne törődj:-)
Gyönyörűségek jönnek ki a kezeid alól!

sandrajager írta...

Incredible work! Is it doubleweave?

Zsu írta...

Köszönöm szépen!! :)

Thank you Sandy! Yes, pick up doubleweave, my first try.

Pamacska írta...

Na most már látom, mások is érdeklődnek, úgyhogy elárulhatod, hogy csinálod, mert nem marad oldalam úgy fúrja a kíváncsiság :) Gyönyörű...

Zsu írta...

Köszi! Most már elárulom, mert végül csak lett belőle valami: duplaszövés, mintázás cséppálcával.

Ági írta...

Kedves Zsu! Most akadtam rá a blogodra, micsoda gyönyörű dolgokat alkotsz!

Szeretnék tanácsot kérni tőled. Vettem egy használt szövőszéket, szétszerelt állapotban. Sikerült nagyjából összeraknom, viszont nem vagyok biztos benne, hogyan kell a nyüstöket felszerelni, és aztán a felvetésnél behúzni a szálakat. Eddig csak egyszerű kétnyüstös szövőszéken szőttem, az is elég régen volt, most viszont 4 vagy 6 nyüstöt is feltehetek, de nem szeretném elrontani.
Tudsz valami szakirodalmat, weboldalt, ami segíthet? Keresgélek már egy ideje, de nem sok sikerrel.

Köszönöm
Ági

Zsu írta...

Kedves Ági, köszönöm!
Sokféle felépítésű szövőszék létezik. Nem tudok megfelelő oldalt ajánlani, ezért javaslom, hogy google képtalálatok között nézz szét, látsz-e a tiédhez hasonló felépítményt, és figyeld meg a részleteket:
https://www.google.hu/search?q=sz%C3%B6v%C5%91sz%C3%A9k+fel%C3%A9p%C3%ADt%C3%A9se&espv=210&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=5-jSUvLZJuLFyQPdxIHoBQ&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1280&bih=904
Felvetés ügyében csak személyesen tudnék segíteni, itt elérsz: gwynk1@gmail.com

Zsu