2013. május 16., csütörtök

Kalandok hazai gyapjakkal

A közelmúltban kétféle nyers gyapjú került hozzám, amiket kerti körülmények között volt szerencsém megtisztogatni Taliándörögdön, még a Gyapjúfesztiválra készülve. A harmadik gyapjú egy hazai feldolgozótól származik.

CIKTA

Erősen szennyezett volt, de hazai viszonylatban nem ez számít ritkaságnak, hanem az ellenkezője.

2012.04.29. 023

Az ürülékkel szennyezett részeket és a növényi maradványok nagyobb részét mosás előtt eltávolítottam. A gyapjút kissé kirázogattam, így sok homoktól szabadult meg. Először forró ultrás vízbe áztattam és ahogy kihűlt, kicseréltem alatta a vizet. Az első adag víz alján vastag iszapréteget találtam. Másodszorra már nem forró, csak meleg vizet használtam, Ultra por helyett szappant tettem bele. Eleinte egyáltalán nem mozgattam a gyapjút a vízben, de később, langyosan már szálirányban átsimogattam tincsenként. Addig cserélgettem az áztatóvizet, amíg nagyjából tiszta maradt, ez két napot vett igénybe. Ezen a képen már a sokadik áztatóvíz látható, de még mindig nem az utolsó.

2012.04.29. 094

Mosás után mosózsákban pörgettem ki a vizet a gyapjúból (de ha akad egy régi salátacentrifuga kéznél, az ennél hatékonyabb, mégis kíméletes megoldás lehet). Látható, hogy még ekkor is voltak benne növényi részek.

2012.04.29. 043

Egy alacsony, déli féltetőre tettem száradni, ahol nyugtáig érte a nap, a szél simogatta és a tetőcserepek felszívták alóla a lecsöpögő vizet.

2012.04.29. 073

Összehasonlításképpen együtt látható a mosás előtti és utáni állapot:

2012.04.29. 061


2012.04.29. 086

Száradás után - farkasoló híján kézzel - pihékre szedtem az összetapadt tincseket, ettől rengeteg apró növényi maradvány potyogott ki belőle. Utána kártolás következett.

2012.04.29. 064

A kártolmányról pedig közvetlenül a fonás. A szálak között még találtam egy-egy száracskát, ezeket kicsipegettem, mert ha egyszer belefonódik a fonalba, akkor már benne is marad.

2012.04.29. 090

A cikta fonal erős, kissé fényes és merev, jó tartású. Fonni sodrat alatt húzva könnyebb (long draw technika - woolen fonal). Bőrrel érintkező ruhadarabhoz túl sprőd, de felsőruházatnak szép és jó.

2012.04.29. 088


TALIÁNDÖRÖGDI MERINÓ

A másik nyers alapanyagom hazai viszonylatban különlegességnek számít. Igen finom szálú, megközelíti az ausztrál minőséget, és jóformán tisztán kerül le az állatról, növényi részek elvétve találhatók benne. Ugyanilyen gyapjút vihetett haza a Gyapjúfesztiválról, aki kedvet kapott egy kis otthoni szöszmötöléshez.

2012.04.29. 036

Csupán az összegyűlt lanolint és az abba tapadt port kellett kimosni belőle. A tisztítása ugyanúgy zajlott, mint a ciktáé, annyi különbséggel, hogy kevesebb adag áztatóvíz is elég volt.

2012.04.29. 037

Ha a mosás nem kuszálja nagyon össze a tincseket, a finom szálú gyapjút elég kézi kártolón szálirányban áthúzni egyszer, különben apró csomócskák jelennek meg benne (túlkártolás).

2012.05.16.-2 006

A merinó fonalat azt hiszem, nem kell külön bemutatni, jól ismerjük kedvező tulajdonságait. Ez a tincs frissen font, avatás után még pufisodni fog.

2012.05.16.-2 010


GÖMÖRSZŐLŐSI MERINÓ

Ez a gyapjú a Gubanc Gyapjú Manufaktúra műhelyéből származik, ahonnan mosva-kártolva érkezik. Ez egy közepesen erős szálú gyapjú, egy adag rusztikus háromágút fontam belőle.

2012.03.31. 007

Kíváncsi voltam, milyen szőnyeg lenne belőle.

2012.04.07. 021

Ez a szövetpróba elárulta: erős, de puha, amin szívesen lépked mezítláb az ember. Tervben van, hogy szőjek belőle egy nagyot is, de nem feltétlenül hupikék felvetésre.

2012.04.10. 022

16 megjegyzés:

Botthéka írta...

Tömör (de puha), lényegretörő, mindenre kiterjedő, ismeretterjesztő...remek
ismét okosodtam, köszi zsu

Zsu írta...

Köszi Dóra, örülök! Én is mindig okulok ezekből a próbálkozásokból.

biborcsiga írta...

jaj de kedvet kaptam a gyapjúfeldolgozáshoz, kiváló nyári program!:)

Annamari írta...

Én nagyon szeretem a rusztikus gyapjakat is, nem zavar az ha kicsit durvább. Van olyan gyapjúkardigánom amit más nem venne magára a szúrás miatt de nekem pont jó (lenne, ha nem híztam volna ki belőle)

Zsu írta...

Én is szeretem Annamari! Egy sor jóféle magyar gyapjú van méltatlanul elhanyagolva, miközben pl. Angliában büszkén használják a legdurvább gyapjakat is, milyen jól teszik. Szemlélet kérdése, és persze mindent arra kell használni, amire való.

Bartók Emese írta...

A fentebb leírtakkal értek egyet:)Köszi a kimerítő élménybeszámolót Zsuzsi!

Namata írta...

Nagyon hasznos bemutató !Van egy csomó gyönyörű alpaca szöszöm , de eléggé szennyezett .Talán már bátrabban nekilátok .:)Köszi .

Judy írta...

What a great post on working with wool! It's always neat to see the wool from the beginning to the end. One time I had someone ask me if raw wool really does smell bad and I had to laugh. Lovely weaving!
Hello from Idaho,
Judy

aaműhely írta...

Szia tetszett nagyon a beszámolód. Nagyon szeretek ide járni hozzád. Van két rackánk, akiket egy hete nyírtunk. Megvan egybe a bundájuk. Ha szeretnéd, akkor a tiéd.

Zsu írta...

Tündi, láss neki bátran, érdemes! Az alpakán nincs lanolin, ennyivel könnyebb lesz vele.

Köszönöm Andi, nagyon kedves tőled. Épp költözés előtt állunk, de utána vígan feldolgoznám!

Thank you Judy! I also like the smell of sheep and lanolin!

Bambuc írta...

Szia

Hát nem is tudom mit mondjak, elképesztően szépek a munkáid! A fonalak, a szövések, minden!!!Annyira megtetszett a fonás a blogod alapján, hogy én is szeretném megtanulni. Tudnál-e abban segíteni hogy mi legyen az az alapkészlet, amit meg kell vennem, hogy egyáltalán elkezdhessem? Gyapjúbundát és gyapjúszalagot már festettem nemezeléshez, és most itt állnak a polcon felhasználatlanul. Lehet, hogy kapok egy régi rokkát, de előbb inkább orsóval szeretnék fonni.

Vennem kéne egy kézi kártolót, vagy van ahol bérbe kártolnak? Kicsit tájékozatlan vagyok.

Köszönöm előre is a segítséged.

Orsi

Zsu írta...

Kedves Orsi!

Köszi szépen! Gyapjúbundához, gyapjúszalaghoz elég egy kézi orsó és már pörgetheted is.
Találsz nálam képes útmutatót: 'A fonásról' oldalról elérhető a linkje.
Kellemes fonogatást!

Zsu

Bambuc írta...

Köszönöm szépen, még egy kérdés,ha lehet. Ha megfestettem a szalaggyapjút, akkor megszáradva egy kicsit összeáll( forró vízben főzve festem), így is használható, vagy kártolni kell???

Nagy titok számomra, hogy lesz pihe puha hosszú festett szalaggyapjútok... Vagy az nem is szalag, hanem bundagyapjú?

Zsu írta...

A hosszú festett fonatok szalaggyapjúk.
Jó esetben a gyapjú nem áll össze festéskor. Ha kicsit mégis, finom húzkodással fel lehet lazítani fonás előtt. Ha annyira összeáll, hogy nem lehet széthúzogatni, akkor átkártolva is kissé sprőd és/vagy csomós lesz, rusztikus fonalat fog eredményezni.
A bundagyapjú is fonható csíkokra szedve. A kártolás után a gyapjú jobban hasonlít a bundagyapjúhoz, mint a fésült szalaghoz, még ha finom szálú is.
Csak annyira lehet finom és egyenletes egy fonal, amennyire az alapanyaga az.

Bambuc írta...

Köszönöm a választ. A természetes festékekkel festett gyapjúim, fonalaim(curry, kávé, hagymahéj stb.) sokkal puhábbak és finomabbak lettek száradás után, a Colombussal festettek pedig összeálltak. Mit használjak, milyen festéket javasolsz?

Zsu írta...

Én Ashford gyapjúfestéket használok (felső lapfülön találod). A gyapjúfesték előnye, hogy kifejezetten proteinszálra van kitalálva (a Col. cellulózra), és a színtartóssága is garantált. Bármilyen festéket is használsz, ne főzd sokáig a gyapjút, mert összeáll, épp csak forrósítsd fel.
A növényi festésről nagyjából gőzöm sincs. :)