2010. december 2., csütörtök

Tanulmány-fonal

Ez a fonal jól szemlélteti a két alapvető fonástechnika, a long draw (hosszúra kinyújtós) és a short draw (csipegetős) végeredménye közötti különbséget, mivel e fonal két ága különböző technikával készült.
A short draw-nál teljesen párhuzamos, sodrásmentes szálakat húzkodunk ki (csipegetünk), és ebbe a pár centis csippentésnyi tincsbe engedjük bele a sodrást, így egy tömör, testes fonatot kapunk. A long draw-nál a sodrás belefut a kezünkben tartott szöszcsomóba, emiatt azt egyre távolítva a rokka nyílásától vékonyra ki lehet húzni, mintha elasztikus lenne, mert összetartja a szálakat a sodrás. A long draw-nál lazábban illeszkednek egymáshoz a szálak, köztük több a rés, így egy puhább, levegősebb fonat keletkezik, ami egész vékony is lehet, és nagyobb sodratot képes felvenni anélkül, hogy túlfonódna.
Az első képen a bal oldali gombolyag készült a long draw technikával (woolen), a jobb oldali a short draw-val (worsted). Vastagságra nagyjából egyformának tűnnek, de a worsted másfélszer annyit nyom, mint a másik.

2010.12.02. 002

Cérnázáskor a szálak kissé kibomlanak, a cérnázás felvesz valamennyit a sodratból. Jól megkülönböztethető a vékonyabb, de nagyobb sodratú ág, a vastagabb, gyengébben megsodort ágtól.

2010.12.02. 016

Ilyen lett a kész fonal. Azt még nem tudom, hogy ez a hibrid fonalként hogyan szuperál, majd ha kipróbáltam, megírom.

2010.12.02. 003

2 megjegyzés:

Jucuu írta...

Juj, de csinos fonal lett!

Zsu írta...

Köszi :)