A fonásról


A fonás ősi mesterségét dédanyáink korában még ismerték az asszonyok. Szinte minden háznál volt rokka, amin fontak, és a tudás anyáról lányra szállt. Pár generáció alatt ezt a tudást a textilipar teljesen kiszorította a mindennapokból, mára azonban kezdjük újra felismerni, hogy a régi, jól bevált módszerek - köztük a fonás - és alapanyagok elvi és gyakorlati szempontból egyaránt felülmúlhatatlanok.


2010.12.13. 039 A fonás, mint tevékenység terápiás hatású, egy orsó fonal elkészítése felér egy meditációval. Sokan, akik elkezdik, úgy találják, hogy valami ősi minőség kezd ébredezni bennük. Míg a kerék forog, kéz és láb egy ritmusra mozdul, és az ujjaink között a kósza szálakat a sodrás a szemünk láttára rendezi egységgé. Ezáltal bepillantást nyerünk a teremtés misztériumába, mert a világunkat a sodrat tartja egyben, kezdve az elemi részecskék spinjétől egészen a galaxisokig.


A kész fonalat áthatja az elkészítés folyamatának emelkedett hangulata, ettől válik valóban egyedivé és különlegessé. Ami a színét és a jellegét illeti, a lehetőségeknek csak a fantázia szabhat határt.


Nem csoda hát, ha ebben az elgépiesedett, felgyorsult világban legyőzhetetlen vágyunk ébred a fonásra.
A fonás technikája könnyen tanulható, és gyakorlással gyorsan fejleszthető. Én szívesen segítek legyőzni az első mozdulatok bizonytalanságát, ha egyeztetünk egy személyes találkozót.

Akik a virtuális térben keresnek segítséget vagy társaságot a fonáshoz, őket szívesen látom a Fonás-szövés Harmatcseppek facebook csoportban.

Fonástechnikai témájú bejegyzések:
- Fonás kéziorsón (képes útmutató kezdőknek)
- Egy kis fonástechnika
- Gyapjúfeldolgozás birkától a fonásig
- Ashford videók (fonás rokkán, cérnázás, testtartás)
- Ruth Mcgregor videói (kézi kártolás, fonás rokkán - long draw technika)
- Navahó technika
Fonás tanítás:

fonasrokkan @ gmail.com
70/7033-772

HARMATCSEPPEK 
Zalaszegvár
Füzes Zsuzsanna