2011. június 16., csütörtök

Fonás kéziorsón

Többek kérésére, hiánypótlásképpen készítettem egy kis útmutatót a kéziorsó használatáról. A képeken Meli a Kromski felsőtárcsás orsóján mutatja be a legalapvetőbb mozzanatokat.

Egy vékony tincset az orsón levő horogba akasztunk...
kezdés 1

...és az orsó megpörgetésével megsodorjuk:
kezdés 2

Ezzel elkészült a fonalvég, amit kiakasztunk a horogból, és az orsó szárára tekerjük, közvetlenül a tárcsa alá:
vezérszál feltekerése

Ha elég szorosan tart, a szálat felvezetjük az orsó fölé, és beakasztjuk a horogba:
horog

Majd húzunk...
fonás 1

...és pörgetünk. Egyik kéz a szöszforrást tartja, a másik kéz ujjainak csippentése tartja a sodrást, csak az éppen kihúzott szakaszba engedi bele.
fonás 2

Végül, még mielőtt földig érne az orsó, feltekerjük a fonalat. 
feltekerés

Az orsó megvásárolható ITT.

12 megjegyzés:

Marcsimami írta...

Köszi, sokunknak nagy segítségére vagy! :)
- A magam részéről már szorgalmasan gyakorlom és... hamarosan mutatom. :)

Zsu írta...

Örülök, kíváncsian várom! :)

Szilvi írta...

Fantasztikus! Mennyi időbe telik kb.10 dekányi fonal megsodrása?

Zsu írta...

Kedves Csipkebogyó, nincs nagy kéziorsós tapasztalatom, de napokba, vagy még többe, úgy hiszem. Akik orsón fonnak, pontosabban meg tudnák mondani, én csak a technikát tudom megmutatni.

Annamari írta...

A fonás nagyon érdekel, szemezgetek is vele (amióta látom miféle gyönyörűségeket mutattok) --- de időt tudna valaki adni hozzá? :o)

Mázsa Viki írta...

Csipkebogyó, én egyszer fontam csak orsón 10 deka fonalat előszálból, és bizony több időbe került a fonása, mint a megkötése, kb. 1 hét alatt fontam meg....meglehetősen fárasztó a kéznek!

paribanu írta...

Nahát! Még ilyen orsóm sincs...:-)De ami késik...

Mázsa Viki írta...

Zsu, egyébként ha kézi orsón fonok és kétágút szeretnék - és ugye még mindig nincs kész a rokkám -, akkor hogy cérnázzam össze a két szálat?

Zsu írta...

Viki, több módja lehetséges: a két egyágú gombolyagot külön dobozba, tálba (esetleg virágcserép alá, szálát a lyukon kivezetve) helyezd el, a szálak a kezedben találkoznak és mehet a cérnázás.
De azt is lehet, hogy előre készítesz egy kétszálas gombócot a két egyágúból, és arról cérnázol, ekkor csak sodrat kell bele.
Vagy, ha több orsód van, készíthetsz orsótartót cipősdobozból (az oldalába fúrt lyukakba vízszintes tengelyként rögzítesz kettőt egymás mellett, hogy forogni tudjanak, és onnan cérnázol egy harmadik orsóra). Csak az számít, hogy egyik szál se feszüljön meg közben, és ne gabalyodjanak össze előbb, mint hogy a sodrat összefogná őket.
(Ebben segíthet egy távtartó kartonból: rá két lyuk egymástól távolabb, amin átvezeted a szálakat, viszont nem árt, ha rögzíted valahová, különben együtt mozog a szálakkal.)
Remélem, érthetően írtam le.

Bartók Emese írta...

Kedves Zsu!Megkaptam a szerkentyűt!
Boldogulok is vele,de elég nehéz végteleníteni a sodratot és nem valami egyenletes:).Gondolom gyakorlat kérdése.Mivel szokták végteleníteni a gyapjút-összefüggővé tenni?

Zsu írta...

Kedves Emese! Igen, gyakorlat kérdése, biztos hamar bele fogsz jönni.
Ha jól értem, az illesztést kérdezed. Úgy kell, hogy a szösz elvékonyított végét és a fonalvéget - amiben még nincs sodrat - átlapolod egymáson, finoman együtt húzod a kettőt, és hagyod, hogy a sodrat összefogja. Ha minden jól megy, egyáltalán nem látszik az illesztés helye.
Kellemes fonogatást!

Kriszty írta...

Hűűű, muszáj lesz nekem is megtanulnom. :)