2011. március 3., csütörtök

Gyapjú határok nélkül: Peru

...avagy kalandozások a hagyományos gyapjúfeldolgozás világában.

Az Andok lejtőin a mai napig az ősi módon készítik a textileket. Ez egy máig élő hagyomány, amin keresztül bepillanthatunk saját kultúránk textiles gyökereibe is, hiszen a módszerek nem sokban különböznek egymástól, leszámítva a földrajzi sajátosságokat (festékanyagok, motívumvilág).

peru1 197
Lámát, alpakát és birkát tartanak, ezek gyapja kerül feldolgozásra.


peru1 205
A bal alsó sarokban látható, alsó tárcsás orsókon fonják a gyapjút. Szövéshez jellemzően 2-3 ágú fonalakat fonnak, amit aztán különböző növényi, állati és ásványi eredetű festékanyagokkal festenek meg. A festékek alapanyagát a környéken gyűjtik, pl. a jellegzetes piros színt a kármin nevű, kaktuszokon élősködő rovarból nyerik. A természetesen színes (barna, fekete) gyapjút festés nélkül használják.


peru1 203
Itt a festőműhely látható: a fazékban festéklé rotyog, és kiterítve száradnak a színes fonalak. Micsoda élénk színek!


peru1 202
A szövés hagyományosan a nők dolga, de - talán a turizmus kedvért - férfiak is elboldogulnak a zseniálisan egyszerű szövőalkalmatossággal. Ehhez nem kell több, mint néhány bot - és tudás!


peru1 206
A gyakorlást nem lehet elég korán elkezdeni, ez biztosítja a hagyomány fennmaradását.

Fotók: Anyu :)
Akit a téma bővebben érdekel, annak szívből ajánlom EZT az oldalt.

1 megjegyzés:

ritarenata írta...

a honlapot amit ajanlasz en is egy hete fedeztem fel. nagyon szep.
van egy könyv is az orsos fonasrol. szivböl ajanlom, cime respect the spindle. az amerikai Abby Franquemont irta , aki nehany jutyub-videon is mutat nehany trükköt. ö az andoknal elt kislanykent, igy fogocskazas, bujocskazas közben a fonaskodast is jatszotta a többi gyerekkel.
szivböl üdvözöllek (még) tirolból.
rita