2016. október 17., hétfő

A lelki egyensúly dán receptje

   Dániában, ahol a tél hosszú, nyirkos és sötét, kialakult a kultúrája annak, hogyan lehet ezt kibírni ép ésszel: létezik egy szemlélet, amitől elviselhetőbbé válnak a zord évszak bezárva töltött hónapjai. A dánok tudatosan tesznek azért, hogy melegség és kényelem tegye kellemessé a mindennapjaikat, legyen szó egy magányos lazítós estéről, családi hétvégéről vagy baráti összejövetelről. Ropogó tűz, puha takaró, kényelmes és meleg öltözék, forró tea, egy jó könyv, finom illatok és hangulatos fények… így teszik ünneppé az élet apró örömeit, míg odakint tombol a zimankó. Erre külön szavuk van, egy nehezen lefordítható, inkább csak körülírható kifejezés.

   Hygge: meghittség, a pillanat élvezete, egyszerű örömök és maximális kényelem a téli lehangoltság ellen. És még ennél is több: a lelki egyensúly művészete – ott, ahol az emberek akár napi 17 órás sötétség ellenére is megőrzik vidámságukat. Követendő példa ez, amit érdemes elsajátítanunk.

DSCF39291


DSCF392234 másolata

4 megjegyzés:

Katalin írta...

:))) ilyen gyönyörű képek♥

Kézimunkasuli írta...

Három évig dolgoztam egy dán cégnél, csak megerősíteni tudom, tényleg így van :-) És tegyük még hozzá azt is, hogy az erről szóló felmérések szerint a dánok a legboldogabbak a világon :-)

Névtelen írta...

Úgy látom, Hozzád kellett eljutnom, hogy megtaláljam a választ arra, amit keresek és arra a miliöre amire folyton törekszem. Nem csak télen, hanem minden évszakban :a tökéletes élhető, jó érzésekkel teli helyre ahol a mindennapjaimat élem. Minden érzékszervet kielégítő helyre ahol a lélek békére lel. A Dánok tudnak valamit. Igaz az ő klímájuk adta kényszer vitte rá őket, de van igényszintjük és jó érzékkel rendezik be a lakást, házak hogy a Hygge hatást elérjék.
Hálásan köszönöm neked , Zsuzsa ezt a bejegyzést!
Kívánok kreatív, kellemes érzésekkel teli napot!
Emőke

Zsu írta...

Nagyon örülök és köszönöm! :)