2013. január 10., csütörtök

Egy kis néprajzi csemege

Egy tündéri könyvet kaptam kölcsön. A szövéstechnikai leírás benne olyan ízes-zamatos, hogy úgy gondoltam, biztosan másnak is tetszene. Idézet a könyvből:

"A vetőszegre (amely kb. 2 m hosszú, 1,20 m átmérőjű függőleges, fatengelyen forgó ráma) a mejéket (felvetőt) kívánt hosszúságban felvetjük. A vetőszegre felvetett fonalat zserébbel számoljuk. (A zseréb a vetőszeg keresztjében miután a szálak kétfelé oszlanak 30 szál, míg a többi részen bárhol 60 szál.) A felvető zseréb szálait a bordafogak zserébszámához viszonyítjuk."
...
" A lekalácsolt mejék utolsó keresztjét a szövőszék hátsó hasajójára (a hasajó egy tengely, amelyre a felvető szálait tekerjük) a hátsó ponkostor (két szál 1 cm vastagságú kötél egy pálca két végére erősítve, nyüstig érő hosszúságban) segítségével jó szorosan felcsavarjuk. A felcsavaráshoz csépekre van szükség. (A csép vékony, lapos, gyalult vagy faragott léc, amely feszesen tartja a szálakat a hátsó hasajón.) Ezt követi a mejék szálainak fogdosása (beszedése, befűzése) a nyüstbe. (A nyüst sirített kenderfonalból vagy halászfonalból nyüstdeszkára kötött háló, amely lábnyomás segítségével nyitja a szálakat az öltéshez.) A felvető keresztjéből a szálakat ujjak segítségével befűzzük a nyüstszemekbe. A keresztből a szálakat a vetés sorrendjében adogatjuk be."
...
"Miután elvégeztük a mejék (felvető) szálainak fogdosását (befűzését a nyüstbe), következik a fogdosás (beszedés, fűzés) a borda fogai közé. Ezt egy vékonypengéjű kés fokával végezzük. Minden bordafog közé a nyüstről párosával leválasztott mejék (felvető) szálait egymás után befűzzük. Ha ez elkészült, vagyis a nyüst teljes tartalmát a bordába is beszedtük, következik a mejék rákötözése az első ponkostorra. (Ez egy pálcára erősített kemény vászon, amit az első hasajóra tekerünk. A pálcára kötözzük a bordából kiérő felvető szálakat tincsenként (kb. 20-20 szál). A bekötözés után a szövőszék feszítőjével a mejék szálait kifeszítjük. A nyüstön lévő lábítóköteléket a lábítóra kötjük és kezdjük a szövést. Megjegyezzük, hogy a nyüstök csak akkor nyitanak szabályosan, ha a lábítókötőket a nyüstpálca közepére kötjük. A nyüstkötőket pedig melyek a csigán szaladnak a felsőnyüstpálcára úgy kötjük rá, hogy a vászon szélétől számítva, 3-5 cm-rel beljebb essenek."
A mejék leszövéséhez ontokra (öltő, beverő) van szükség. Ez mennyiségében egyezik a felvető súlyával.Ha sűrű a borda, kevesebb, ha gyér, akkor több öltő (beverő) kell."
...
"Ma kenderszálat is használnak öltőnek (beverőnek). Ez nyers színt ad a szőttesnek. Előnye, hogy jobb tartása van, sikeresebb, nem piszkolódók, s így kevesebb mosást igényel. Az öltésre szánt fonalat vetölővel öltjük. (A vetölő csónakhoz hasonló két végén hegyezett, könnyű fából készült szövéshez használt felszerelés, melynek segítségével a szétnyílt felvető szálai közé behúzzuk az alapot szövő fonalat, ami kis csőre van csőrölve és a vetölő bélfáján forog.) Így szőjük a szedettes, szőttes alapanyagát."

Végül egy kulcsgondolat:

"Az utóbbi időben egyre több szedettes szőttes díszíti otthonainkat. Asszonyaink ügyességét dícséri, hogy fáradságot nem kímélve a régi mintákat az igényeknek megfelelően alkalmazzák, alkotják újra."

forrás:
Szabó Botár Erzsébet - G. Biró Katalin: Lövétei szedettesek
Kiadta Hargita megye Szocialista Művelődési és Nevelési Bizottsága,
Népi Alkotások és Művészeti Tömegmozgalom Megyei Irányító Központja, 1978.

1 megjegyzés:

Kiszely Orsolya Eszter írta...

Nagyon tetszik.... :o)))